V koraku s trajnostjo: potovanje z vlakom iz Londona

Barbara Uranjek, članica upravnega odbora Chapter Zero Slovenia, se je na pot iz Londona do Ljubljane podala kar z vlakom in ob tem razmišljala, kako pomemben vpliv ima potovanje z vlakom na zmanjšanje ogljičnega odtisa. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali tudi s Slovenskimi železnicami, ki so pomemben zagovornik okolju prijaznih alternativnih načinov prevoza in Tiffany Sadler, britansko veleposlanico v Sloveniji in ambasadorko Chapter Zero Slovenia, ki je varstvo okolja sprejela kot poklicno odgovornost in osebno zavezanost.

vsebine/7197fdbe-3ee9-4e4f-94f2-a978616d54c3

Ob vse bolj zaskrbljujočih posledicah podnebnih sprememb, so potrebe po sprejemanju (osebnih) trajnostnih praks nujne. V tem kontekstu moramo razmisliti tudi o svojih potovalnih navadah. Kako lahko zmanjšamo svoj ogljični odtis? Kakšne so alternative obstoječim potovalnim praksam? V reportaži se bomo skupaj z Barbaro Uranjek, članico upravnega odbora Chapter Zero Slovenia, odpravili na poslovno potovanje iz Londona nazaj v Ljubljano. Barbara je prvi del potovanja (iz Ljubljane v London) opravila z vlakom, v nadaljevanju potovanja pa je premike po mestu in povratek domov skrbno razmislila. Na sestanke v milijonskem mestu se je vozila izključno z javnim prometom: "Podzemna železnica v Londonu je najučinkovitejši način potovanja, premikaš se hitro, zemljevidi so povsem jasni." Prav tako je Barbara pazila, da je sestanke postavila v smiselno zaporedje: "Težila sem k temu, da sem sestanke razporedila glede na lokacijo, prihranila sem ogromno svojega časa, na ta način pa poskrbela še za optimizacijo stroškov in porabo virov." Iz Londona nazaj v Ljubljano pa je Barbara potovala z vlakom.

Potovanje z letalom je že dolgo priljubljena izbira zaradi svoje priročnosti in hitrosti. Vendar pa se je potrebno zavedati vpliva, ki ga ima letenje na okolje. Po podatkih študije Evropske agencije za okolje letala izpustijo približno 285 gramov CO2 na potniški kilometer, vlaki pa le 14 gramov CO2 na potniški kilometer. Ta osupljiva razlika poudarja izjemen pomen iskanja potovalnih alternativ pri zmanjševanju našega ogljičnega odtisa.

Velja dodati, da je letalska industrija trenutno odgovorna za približno 2 % svetovnih emisij CO2. Vendar se pričakuje, da se bo ta odstotek v prihodnosti znatno povečal. Brez bistvenih ukrepov za odpravo njegovega vpliva na okolje bi lahko letalski sektor do leta 2050 prispeval do 22 % svetovnih emisij, kot predvideva Evropska federacija za promet in okolje.

 

Temu je prikimala tudi mag. Darja Kocjan, direktorice družbe SŽ-Potniški promet in o pomenu trajnostnega potovanja z vlakom povedala naslednje:

»Železnica ima ključno prednost v primerjavi z drugimi oblikami prevoza, saj že danes za prevoz potnikov in tovora po slovenskih železnicah uporablja električno energijo, ki je v 50-tih odstotkih pridobljena iz obnovljivih virov. Pri prevozu potnikov med Mariborom in Ljubljano tako železnica porabi na potnika povprečno 6-krat manj energije, kot je porabljene v cestnem prometu. Kot družba se vedno bolj zavedamo, da veliko avtomobilov ni najboljša izbira, ne za naše denarnice, ne za okolje To dokazuje tudi rast števila potnikov na vlakih. Velik doprinos k temu dajejo seveda novi sodobni vlaki in več ponudbe. Investicijska dela, ki trenutno sicer povzročajo ovire v prometu, bodo na dolgi rok prinesle še več možnosti za širitev ponudbe javnega prometa v Sloveniji. Storitve prevoza potnikov po železnici nadgrajujemo v celovito prevozno storitev. Potniku moramo ponuditi rešitev prevoza od doma do cilja, železnica pa je pri tem steber javnega prometa. Z integracijo ponudb mobilnosti med vsemi deležniki verjamem, da lahko zgradimo dolgoročno še boljši javni prevoz.«

Avtor: Slovenske železnice

O potovanju z vlakom smo se pogovarjali tudi z nj. eksc. Tiffany Sadler, britansko veleposlanico v Sloveniji, ki se močno zavzema za ukrepanje na področju podnebnih sprememb v okviru svojih poklicnih prioritet, a obenem verjame, da je vsak sam odgovoren za skrb za okolje. Z nami je delila svojo osebno zavezanost k trajnostnemu potovanju, s čimer si prizadeva zmanjšati svoj ogljični odtis in prispevati k zaščiti našega planeta. Ker se zaveda okoljskih posledic, povezanih z letalskimi prevozi, aktivno išče alternative, ki so v skladu z njenimi vrednotami. Kadar ji le čas dopušča, se na svoja potovanja poda z vlakom, tudi ko se iz Ljubljane vrača domov v London. Zaveda se, da so osebna dejanja pomembna in da je dajanje zgleda pomemben način za spodbujanje zelenega načina potovanja. Z deljenjem svojega osebnega potovanja in izkušenj želi navdihniti druge, da razmislijo o trajnostnih alternativah in prispevajo k bolj zeleni prihodnosti za vse.

Avtor: Onaplus

V naslednjem posnetku nas Barbara popelje na železniško postajo v Londonu, kjer nam predstavi številne prednosti potovanja z vlakom. Poudari, da z izbiro vlaka ni le prihranila časa pri potovanju do letališča, izognila se je tudi gneči ob prijavi na let in čakanju na varnostno preverjanje. Tudi na ta način je še malo zmanjšala svoj odtis.

Barbara o svojem dolgem, a zanimivem in poučnem potovanju naredi preudarne zaključke. Kljub prestopanju v Parizu, Milanu in Benetkah, zaradi česar je do Ljubljane potovala s štirimi vlaki, Barbara poudari, kako je pametno izkoristila čas potovanja, da je bila produktivna in tako pozitivno vplivala na okolje. Z delom med potovanjem je lahko nadoknadila nekatere svoje naloge in hkrati zmanjšala svoj ogljični odtis. Oglejte si posnetek, v katerem Barbara deli svoje zaključne misli, izkušnje in zadovoljstvo.