Utrinki dogodka: Posledice podnebnih sprememb so tukaj, imuno ni niti gospodarstvo

10 Oktober 2023

Ljubljana, 10. oktober 2023 - Podnebna pobuda Chapter Zero Slovenia je v novem trajnostno naravnanem hotelu Occidental Ljubljana v središču prestolnice organizirala dogodek z naslovom “Od kriznega managementa do sistemskega pristopa k trajnostni transformaciji”. Dogodek je v skladu s poslanstvom naše pobude, ki so jo aprila letos ustanovili Britansko-slovenska gospodarska zbornica, Deloitte Slovenija in Združenje nadzornikov Slovenije, združil člane organov vodenja in nadzora slovenskih gospodarskih družb.

Andrej Gnezda, v. d. direktorja Direktorata za podnebne politike na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, je dogodek odprl z besedami, da so sporočila znanosti jasna; posledice podnebnih sprememb so tukaj, na te spremembe pa ni imuno niti gospodarstvo, pri čemer je opomnil na nujnost sodelovanja in dialoga med vsemi deležniki, tudi med državo in gospodarstvom.

Osrednji govorec dogodka dr. Žiga Zaplotnik, raziskovalec iz Evropskega centra za srednjeročne napovedi vremena je uvodoma opozoril: "Za podnebne spremembe smo krivi sami, kar je neizpodbitno znanstveno dejstvo." Med drugim je izpostavil, da je Slovenija med najhitreje segrevajočimi se naseljenimi območji na svetu. Ob upoštevanju trenutnih politik bi se lahko ozračje v Sloveniji do leta 2100 segrelo za kar 4,9 stopinje Celzija, kar bi povzročilo še večjo izpostavljenost ekstremnim vremenskim pojavom in vročinskim valovom. To bi med drugim pomenilo, da bi lahko bilo podnebje v Sloveniji do konca stoletja podobno sedanjemu podnebju severnoafriških držav. Zaključil je z mislijo: "Rešitve so povsem v naših rokah, potrebujemo voljo in moč, da jih implementiramo."

Ob zavedanju, da je doseganje brezogljične prihodnosti odgovornost vsakega posameznika, je Meta Pezdir, projektna vodja v Circular Change, predstavila orodje za merjenje ogljičnega odtisa. Udeleženci so imeli priložnost izračunati svoj ogljični odtis in pri tem prejeli uporabne nasvete za zmanjšanje svojega vpliva na okolje.

Sledila je panelna razprava, ki jo je povezovala Kim Turk Mehes, višja menedžerka in vodja za trajnostni razvoj pri Deloitte Slovenija ter vodja delovne skupine, Chapter Zero Slovenia, na kateri so sodelovali direktor družbe Evrosad Boštjan Kozole, predsednik uprave Zavarovalnica Sava Jošt Dolničar in glavna direktorica za področje človeških virov in komunikacij pri A1 Slovenija Larisa Grizilo.

Kozole je v razpravi izpostavil proaktivno prilagajanje ekstremnim vremenskim razmeram družbe Evrosad, ki se vedno bolj osredotoča na domači trg in diverzifikacijo svojih pridelkov. Pojasnil pa je, da sadje in zelenjava zaradi spreminjajočih se vremenskih razmer in s tem povezanih prilagajanj ter dodatnih naložb ne moreta biti poceni. Dolničar je pojasnil, da je oblikovanje zavarovanj tesno povezano z ocenjevanjem tveganj v zvezi s podnebnimi spremembami in tudi z neposredno komunikacijo z zavarovanci, ki lahko v smeri zaščite preventivno storijo že veliko sami. Ob tem je izpostavil vse večjo potrebo po posodobitvi modelov ocen tveganja zaradi spreminjajočih se podnebnih vzorcev. Panelisti so se med drugim strinjali, da je za trajnostno transformacijo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, ne le pri iskanju novih načinov za doseganje podnebnih ciljev, temveč tudi pri temeljiti transformaciji našega razmišljanja in socialne paradigme v zvezi s podnebnimi spremembami. Ravno vodstvo družb je tisto, ki mora s spodbujanjem trajnostnih praks med zaposlenimi in širšo skupnostjo ustvarjati zgled, pa je izpostavila Grizilo. 

Gorazd Podbevšek, predsednik Združenja nadzornikov Slovenije, je dogodek zaključil s sporočilom o vlogi gospodarskih družb pri oblikovanju trajnostne prihodnosti, ki presega njihove lastne interese in stremi k širšemu dobremu. Celoten dogodek je povezovala Barbara Uranjek, direktorica Britansko-slovenske gospodarske zbornice.