Srečanje certificiranih nadzornikov 2023

14 December 2023

Novice/45

V četrtek, 14. decembra, je potekalo tradicionalno Srečanje certificiranih nadzornikov s slavnostno podelitvijo Certifikatov Združenja nadzornikov Slovenije (ZNS) novim prejemnikom v letu 2023. Certifikat ZNS je strokovna kvalifikacija, s katero posameznik dokazuje, da je z opravljenim izpitom (aplikativno preverjanje znanja) pridobil ustrezna strokovna znanja za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta in upravnega odbora. Certifikat podeljuje ZNS skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije in Slovenskim državnim holdingom.

Strokovna tema letošnjega srečanja pa je bila osredotočena na enega izmed najbolj perečih globalnih izzivov – podnebne spremembe in doseganje zelenega prehoda. Ker ravno organi vodenja in nadzora gospodarskih družb pri tem nosijo veliko mero odgovornosti, smo se poglobili v njihovo ključno vlogo pri obvladovanju podnebnih sprememb in prilagajanju nanje. Zgolj zmanjševanje ranljivosti gospodarskih družb na podnebna tveganja ni več dovolj in ravno podnebni ukrepi obenem ustvarjajo priložnosti za spodbujanje inovacij in trajnosti, ki lahko vodijo k povečani konkurenčni prednosti.

Predstavili smo podnebno pobudo Chapter Zero Slovenia, ki so jo v letošnjem letu ustanovili ZNS, Britansko-slovenska gospodarska zbornica in Deloitte Slovenia. Pobuda sledi jasnemu poslanstvu – preko brezplačnih dogodkov in izobraževalnih vsebin okrepiti znanje ter kompetence nadzornih svetov, uprav in upravnih odborov o tem, zakaj in kako zeleni prehod uvrstiti med prednostne naloge poslovanja družbe.

Mojca Markizeti, članica delovne skupine Chapter Zero Slovenia, je v uvodu povedala, da so posledice podnebnih sprememb že tukaj: »Avgustovske poplave v Sloveniji so bile za 51 % hujše kot bi bile brez podnebnih sprememb. Naše stavbe tega ne vzdržijo, materiali in načini gradnje niso več primerni. Naša industrija temelji na preteklosti in ni prilagojena prihodnosti« Geografsko gledano se nahajamo v regiji, kjer že in bo prišlo do največjih skokov v temperaturah in »brez prilagajanja na podnebne spremembe ne bomo dosegli njihovega blaženja. Postati moramo podnebno pismeni.«

Sledil je pogovor Mojce Markizeti z dr. Lučko Kajfež Bogataj, slovensko klimatologinjo, redno profesorico na Biotehniški fakulteti UL in ambasadorko Chapter Zero Slovenia. »Ekonomski sistem se bo moral spremeniti, drugače ekonomske rasti ne bo vzdržal. Če ne bomo ukrepali zdaj, bo cena ukrepanja v prihodnosti še toliko višja.« je v pogovoru poudarila dr. Lučka Kajfež Bogataj.

Srečanje smo zaključili v prijetnem druženju, kjer smo skupaj nazdravili novemu letu 2024!

Celotna fotogalerija je na voljo na tej povezavi.