Predsednica Climate Governance Initiative o pomenu organov vodenja in nadzora pri obravnavi podnebnih sprememb

29 Marec 2023

Odštevanje do otvoritvenega dogodka Chapter Zero Slovenia se je začelo in ne bi mogli biti bolj navdušeni! Le še dva tedna nas ločita do začetka, zato z z vami delimo intervju s Karino Litvack, predsednico Climate Governance Initiative in neizvršno direktorico v družbi Eni, ki ga je za Bloomberg Adria opravil Martin Tomažin.

Karina Litvack je predsednica globalne pobude Climate Governance Initiative, ki je nastala v sodelovanju s Svetovnim gospodarskim forumom leta 2019. Cilj pobude je spodbuditi organe vodenja in nadzora po vsem svetu k naslavljanju podnebnih sprememb ter zavezanosti 8 načelom podnebnega upravljanja (več informacij tukaj),da je podnebno upravljanje sestavni del osnovnega odgovornega upravljanja gospodarskih družb. To je mogoče doseči z razvijanjem in podpiranjem nacionalnih pobud v vsaki državi, imenovanih Chapter, ki svoje člane opremljajo z veščinami in znanjem, potrebnim za to, da podnebne spremembe postanejo prednostna naloga organov vodenja in nadzora.

V intervjuju Karina Litvack poudarja, da morajo vlade prevzeti vodilno vlogo pri obravnavi podnebnih sprememb. Vendar to ni dovolj. Vodilno vlogo morajo prevzeti tudi gospodarske družbe, ki morajo vlade spodbuditi k bolj ambicioznim ukrepom. Dodala je, da so člani organov vodenja in nadzora, ki se pridružijo pobudi, že prepričani, da je potrebno podnebne spremembe naslavljati, vendar običajno potrebujejo smernice, kako to storiti kar se da učinkovito.

Chapter Zero Slovenia se je zato pridružil pobudi Climate Governance Initiative, da bi članom organov vodenja in nadzora v Sloveniji zagotovil dostop do bogatega strokovnega znanja in virov pri naslavljanju podnebnih sprememb.

Pridružite se nam pri našem poslanstvu pozitivnega vpliva na trajnostno prihodnost v Sloveniji in si oglejte celoten intervju.